Opvoeden in No-nonsense Stijl

NRC Next schrijft: "Triple P lijkt succesvol"

08-08-2006 15:53

 

Triple P in NRC Next: 'Triple P lijkt succesvol'

           

NRC Next schrijft dat opvoedhulp hard nodig is; en dat het opvoedprogramma Triple P succesvol lijkt te zijn. 'Matthew Sanders was afgelopen maand in Nederland om zijn opvoedprogramma Triple P (Positive Parenting Program) toe te lichten bij onder meer maatschappelijk werkers, gezinsbegeleiders en jeugdzorgwerkers.
Programma's voor opvoedondersteuning zijn er genoeg. In elke gemeente kunnen ouders terecht bij wijkcentra, consultatiebureaus en opvoedspreekuren. Maar niemand weet of de programma's werken en of de ouders bereikt worden die het nodig hebben. Er is veel vraag naar programma's waarvan het effect bewezen is.
Sanders en zijn collega's ontwikkelden Triple P 30 jaar geleden aan de universiteit van Queensland. Alle aspecten van het programma zijn sindsdien in tientallen wetenschappelijke studies onderzocht. Het programma heeft inmiddels een antwoord op allerlei opvoedproblemen, zegt Geraldien Blokland van het Nederlands Jeugdinstituut. Van slaapproblemen tot complexe gedragsstoornissen.Blokland vindt het aantrekkelijke van Triple P dat ouders niet wordt voorgeschreven hoe ze moeten opvoeden. Ze houden zelf de regie. Iedereen heeft een eigen stijl. Maar dit programma geeft hen het gereedschap in handen om het beter te doen. Kinderen zijn daardoor plezieriger in de omgang en ouders minder gestresst. Dat maakt opvoeden leuker.

Door ouders met de opvoeding te helpen, kan het aantal kinderen met gedragsproblemen afnemen, evenals het aantal nieuwe gevallen van kindermishandeling, zegt Sanders. Maar de overheid moet de preventieve aanpak wel actief ondersteunen, het heeft alleen zin als je veel ouders bereikt. Massa maken, noemt hij dat. In Australiƫ lukt dat. Het gaat met opvoeden net als met roken in openbare ruimten of het aanpakken van vetzucht onder de bevolking, zegt Sanders. Op een bepaalde moment dringt tot politici door dat een goede opvoeding essentieel is voor de ontwikkeling van kinderen, maar ook voor een gezonde samenleving.

Sheila Kamerman, 'Hoe krijg ik Steven in zijn rode jas. Hulp bij de opvoeding is heus niet alleen voor ouders die mishandelen'. NRC Next, 8 augustus 2006. 
Zie verder: www.nrc.nl/next

 

Doorzoek de website

Anneke

'Denk blij. Wees jezelf. Begin meteen.'

Adequaat coach

Inspirerend motivator

Professioneel trainingsfacilitator

Ervaren * Flexibel * Kordaat Authentiek

 

 op facebook

 op Linkedin

ga naar de weblog

Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister onder nummer 01144736.

 

 

 

 

 

2009 all rights reserved

Maak een gratis websiteWebnode