Opvoeden in No-nonsense Stijl

informatief: Babydoding; ongeregistreerde criminaliteit

17-09-2013 20:54

Babydoding

Het begrip babydoding is hier gebruikt in de betekenis van alternatief voor het vondeling leggen. Bij de NIDAA; Nederlands Instituut voor de Documentatie van Anoniem Afstanddoen, houdt men hierbij een termijn aan van circa maximaal 24 uur na de geboorte. Men volgt hierin de indeling die Resnick (19701) onderscheidt, namelijk neonaticide (doding binnen 24 uur), infanticide (doding van een kind ouder dan een dag, jonger dan een jaar) en filicide (doding van een kind ouder dan een jaar, jonger dan achttien jaar).

De definitie van babydoding bij het NIDAA omvat zowel het handelen als het nalaten van handelen met de dood tot gevolg. Verder onderscheidt het NIDAA actieve neonaticide (geplande babydoding) en passieve neonaticide (impulsieve babydoding).

Dark number of ongeregistreerde criminaliteit

Door deze hele korte levensperiode is het vrijwel onmogelijk om te schatten om hoeveel pasgeboren baby's het gaat. In tegenstelling tot kinderen en jongeren namelijk, bestaan deze baby's nog niet in officiële registers, zoals het consultatiebureau. Bovendien heeft de moeder tijdens haar zwangerschap over het algemeen ook geen gebruik gemaakt van zwangerschapslessen of gesprekken met verloskundige en/of ziekenhuis. De babydood-baby wordt dus in principe niet gemist. Bovendien is de kans op ontdekking niet zo groot: een babyskelet vergaat sneller dan dat van een volwassene, zodat de sporen sneller zijn uitgewist2. De omvang van babydood wordt daarom aangeduid als 'dark number' of 'ongeregistreerde criminaliteit'.

bron: www.nidaa.nl/

Doorzoek de website

Anneke

'Denk blij. Wees jezelf. Begin meteen.'

Adequaat coach

Inspirerend motivator

Professioneel trainingsfacilitator

Ervaren * Flexibel * Kordaat Authentiek

 

 op facebook

 op Linkedin

ga naar de weblog

Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister onder nummer 01144736.

 

 

 

 

 

2009 all rights reserved

Maak een gratis websiteWebnode