Opvoeden in No-nonsense Stijl

bacteriën maken kinderen gezond

14-06-2012 11:11

Kinderen die op jonge leeftijd regelmatig lekker vies worden tijdens het buiten spelen, zijn gezonder. Wetenschappers van het Brigham and Women’s Hospital hebben ontdekt dat vroege blootstelling aan bacteriën bepaalde immuuncellen helpen om op latere leeftijd ziekten tegen te gaan. Als mensen pas op volwassen leeftijd aan deze bacteriën worden blootgesteld, wordt dit effect niet bereikt. Het gaat hierbij vooral om de immuuncellen in de longen en de ingewanden. Wie als kind vooral heel schoon is, heeft een grotere kans op ademhalings- en spijsverteringsproblemen.

Darmziekten en astma
De resultaten uit dit onderzoek worden bevestigd door Richard S. Blumberg en Dennis L. Kasper van de Harvard Medical School. Zij toonden aan dat wanneer muizen in een vroeg stadium werden blootgesteld aan bacteriën, zij beter bestand waren tegen inflammatoire darmziekten en astma. Ook uit dit onderzoek bleek dat het vooral belangrijk was om op jonge leeftijd in aanraking te komen met de bacteriën.

Hygiëne hypothese
Beide onderzoeken leveren wetenschappelijk bewijs voor de hygiëne hypothese die de Britse epidemioloog David Strachan in 1989 opstelde. Volgens hem werd de toename in allergieën, astma en andere immuunziekten deels veroorzaakt door de obsessie met reinheid. Die reinheid gaat uiteindelijk ten koste van ons immuunsysteem. Volgens hem was het helemaal niet erg om af en toe eens goed vies te worden; enigszins vieze kinderen maken namelijk veel gezondere volwassenen.

Bronnen: MNN.com, Msnbc.com

Doorzoek de website

Anneke

'Denk blij. Wees jezelf. Begin meteen.'

Adequaat coach

Inspirerend motivator

Professioneel trainingsfacilitator

Ervaren * Flexibel * Kordaat Authentiek

 

 op facebook

 op Linkedin

ga naar de weblog

Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister onder nummer 01144736.

 

 

 

 

 

2009 all rights reserved

Maak een gratis websiteWebnode