Opvoeden in No-nonsense Stijl

Babystress in crèche

10-06-2010 14:24
Baby’s van drie maanden ervaren stress wanneer ze naar een kinderdagverblijf worden gebracht. Ouders zouden hun kind pas op zijn vroegst op 1-jarige leeftijd naar de opvang moeten brengen, en niet vaker dan drie dagen per week. Dat zegt orthopedagoge Esther Albers (1971), die volgende maand aan de Radboud Universiteit Nijmegen promoveert op onderzoek naar baby’s in de kinderopvang.

Albers volgde voor haar onderzoek ‘The challenges of child care for very young infants’ 64 baby’s gedurende negen maanden, zowel thuis als op het kinderdagverblijf. Ze nam de baby’s thuis en in het kinderdagverblijf speekselmonsters af om de hoeveelheid cortisol (een stresshormoon) te meten, en ze maakte video’s van de manier waarop moeders thuis en leidsters in het kinderdagverblijf de baby’s verzorgden. Ook deed ze metingen naar de cognitieve ontwikkeling van de baby’s. Albers is de eerste die het effect van kinderopvang op kleine baby’s heeft onderzocht.

Stressvol

De overgang van thuis naar een kinderdagverblijf is voor een baby’tje stressvol, omdat het aan zoveel nieuwe prikkels wordt blootgesteld: meer geluid, meer visuele prikkels, nieuwe, vaak wisselende, verzorgsters, veel andere kinderen en andere routines. Zo is naar bed gebracht worden en slapen in een kinderdagverblijf met andere kinderen heel anders dan thuis.

‘Al die ervaringen zijn heel overweldigend voor een baby van drie maanden,’ zegt Albers. De verhoogde cortisolwaarden bij baby’s op de crèche bevestigen dat. ‘Ze worden gescheiden van hun primaire verzorgers in een periode dat de relatie tussen ouder en kind zich gaat ontwikkelen. Een kind van drie maanden begint te reageren op anderen, maar die moeten dat wel oppakken. Het viel mij op dat de verzorging vaak heel functioneel is, terwijl het belangrijk is om tegen een baby’tje te praten wanneer je zijn luier verschoont. Niet omdat hij je kan verstaan, maar het talige, de intonatie en de aandacht zijn goed voor zijn ontwikkeling.’

De cognitieve ontwikkeling van baby’s nam overigens wel toe, ondanks de matige kwaliteit van de opvang.

(bron: de Volkskrant)

Doorzoek de website

Anneke

'Denk blij. Wees jezelf. Begin meteen.'

Adequaat coach

Inspirerend motivator

Professioneel trainingsfacilitator

Ervaren * Flexibel * Kordaat Authentiek

 

 op facebook

 op Linkedin

ga naar de weblog

Geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in het Handelsregister onder nummer 01144736.

 

 

 

 

 

2009 all rights reserved

Maak een gratis websiteWebnode